Sprzedam winnicę w miejscowości Węgierka założoną w 2003 roku. Winnica Węgrzyn zajmuje powierzchnię 1,17 ha, same nasadzenia znajdują się na powierzchni 0,73 ha. Na terenie winnicy znajdują się trzy źródła z wodą mineralną. Wino produkowane jest w pojemnikach ze stali nierdzewnej włoskich producentów oraz tłoczone przez prasy śrubowe własnej konstrukcji. Obecnie remontowany jest domek winiarski o konstrukcji drewniano-kamiennej liczący 150 lat. (...)
Pokaż więcej
Sprzedam winnicę w miejscowości Węgierka założoną w 2003 roku. Winnica Węgrzyn zajmuje powierzchnię 1,17 ha, same nasadzenia znajdują się na powierzchni 0,73 ha. Na terenie winnicy znajdują się trzy źródła z wodą mineralną. Wino produkowane jest w pojemnikach ze stali nierdzewnej włoskich producentów oraz tłoczone przez prasy śrubowe własnej konstrukcji. Obecnie remontowany jest domek winiarski o konstrukcji drewniano-kamiennej liczący 150 lat. (w tym momencie przeprowadzane są prace remontowe) Enoturyści są tam zawsze mile widziani a produkowane wino używane jest do celów kulinarnych oraz rozrywkowych.
Zarys historyczny
Miejscowość Węgierka została założona przez osadników węgierskich, którzy sadzili tu winnice w latach 1720-1750. Do 1944 r. miejscowość była własnością rodziny węgiersko-polskiej. Podczas parcelacji tej miejscowości właściciele wraz z rodziną wyjechali na Węgry.
Winnica założona została w 2003 r. Właściciele postanowili odrodzić stare winiarskie tradycje Jarosławia. W XVII i XVIII wieku w składach i piwnicach kamienic otaczających rynek tego pięknego miasta dojrzewały węgierskie wina. Stąd transportowane były później rzeką San na północ, przez Gdańsk do Skandynawii.
OPIS
Winnica zajmuje powierzchnię 1,13 ha, same nasadzenia znajdują się na powierzchni ok. 0,73 ha (ok. 4 tys. krzewów). Na terenie winnicy znajdują się trzy źródła z wodą mineralną.Wino produkowane jest w pojemnikach ze stali nierdzewnej włoskich producentów oraz tłoczone przez prasy śrubowe własnej konstrukcji.
RODZAJE
Na całym terenie rośnie 19 odmian winorośli, jednak po wieloletnie praktyce skupiono się głownie na odmianach które idealnie znoszą panujące warunki m.in.
Marechal Foch, Leon Millot, Aurora, Serena, Heridan, Alden, Jutrzenka, Sibera.
Produkowane są wina: czerwone, różowe oraz deserowe.
GLEBA
Na terenie nieruchomości oraz w okolicy występują ziemie lessowe, są to głownie gliny na podkładach wapiennych.
WARUNKI
W czasie 10 lat 2-krotnie był przymrozek.
DZIAŁALNOŚĆ TURYSTYCZNA
Przez wszystkie lata właściciele współpracowali z lokalnym domem kultury w Pruchniku. Organizowano plenery fotograficzne, wycieczki degustacyjne. Winnica znajduje się również na trasie szlaków:
- jarosławski szlak miodu, wina i sera,
- szlak Tokaj-Jarosław,
Winnica jest również członkiem Stowarzyszenia winiarzy podkarpackich,
PRODUKCJA
W ciągu roku obiekt jest w stanie wyprodukować ok. 4,5-5 tys. Butelek. Przy produkcji głownie pracowały 2 osoby. W okresie wzmożonej pracy pomagali sąsiedzi.
Zysk właścicieli w skali roku to ok. 50-60 tys. zł.
SKŁADOWANIE
Do dyspozycji jest piwnica, która mieści 15 tys. butelek (regały zrobione z kamienia),
WYPOSAŻENIE
Winiarnia głównie jest wyposażona w sprzęt z Chorwacji i Włoch do dyspozycji są:
- prasy,
- zbiorniki ze stali nierdzewnej,
- fermentatory,
- ciągnik,
- kosiarki,
- glebogryzarki,
Media:
- kanalizacja gminna,
- woda studnia na posesji, 3 źródła z wodą mineralna lub wodociąg gminny przebiegający przez posesję,
- prąd w działce (nie jest doprowadzony do budynku),
Oferta wysłana z programu dla biur nieruchomości - asariWEB